+36 70/587-3512 Hé-Pé 15:00 - 18:00
Page category (page.php): info
Tájékoztató

Hogyan készüljünk a ballonozásra? 

Ruházat

Kényelmes, sportos, zárt ruházat, lehetőleg pamut vagy gyapjú anyagból és vízhatlan lábbeli. Játszós ruha ajánlott, mert landolás helyének borítottsága bizonytalan, lehet akár tarló vagy gazos rét stb.

Időtartam

A repülés időtartama 50-70 perc, de 3-4 órás elfoglaltságot jelent a megérkezéstől a repülőtérre való vissza szállításig. Megérkezés után az aktuális szélviszonyoktól függően előfordulhat, hogy várni kell a felszállásig.  Ajánlott mindenkinek magával hoznia innivalót esetleg ennivalót.

Felszállás ideje

Napkelte után 1-2 órával és/vagy napnyugta előtt 1-2 órával

Dátum

március 1. – október 31. hétvégénként

Visszaérkezés ideje

Leszállást követően kb. 1 órával

Repülést befolyásoló tényezők

Az alábbi okok miatt a repülés meghiúsulhat, ebben az esetben új időpontot egyeztetünk utasainkkal:

  •  rossz időjárás miatt: csapadékos, viharos, ködös, termikes időjárás, erős szél esetén,

  • túl nedves talajviszonyok a határban: leszállás helye valamelyik település határa és nagy sárban nem lehet az autót megközelíteni és a ballon anyaga is rongálódik nem beszélve, hogy mindenki nyakig sáros lenne

Hogyan zajlik egy ilyen repülés?

1. Találkozunk a megbeszélt helyen ahonnan közösen indulunk a felszállóhelyre.

Őcsényben a repülőtér előtt a kapunál találkozunk az utasainkkal. Itt a kapu mellett le tudják parkolni a gépkocsikat. Későbbiekben már a mi autónkkal visszük önöket a felszállóhelyre illetve a repülés végeztével hozzuk vissza a reptér bejáratához.

FONTOS tudni: Klubunk még nem rendelkezik klubhelyiséggel, így sajnos jelenleg nem tudunk illemhelyet biztosítani utasaink számára.

    

2. Együtt elmegyünk a felszállóhelyre

A felszállóhelyet mi választjuk ki az aktuális szélirány, légtér és törvények figyelembevételével. A felszállóhely a szél irányától függően változhat, és mindig az adott helyzetben a pilóta dönti el a biztonság elsődleges szem előtt tartásával.

A ballon követő autó a találkozási helyünktől viszi az utasokat a felszállóhelyre és a leszállóhelytől vissza a találkozási helyhez. Amennyiben kísérővel érkezik és ő vagy ők is követni szeretnék, a ballont akkor kérjük, gondoskodjanak a kísérők saját autóról, előfordulhat, hogy a követő autóba ők is elférnek, de ezt garantálni nem tudjuk csak az utasoknak. 

Klubunk Őcsényben üzemel Tolna megyében, ezért elsősorban Szekszárd és vonzáskörzetében szoktunk repülni. Amennyiben Szekszárd 20 km-es vonzáskörzetén kívül szeretne repülni, az előzetes egyeztetést igényel jegyrendelés előtt amit telefonon vagy e-mailben tehet meg.  Kiszállás díja 200 Ft/km amit oda vissza kell fizetni az Őcsényi repülőtérhez viszonyítva.

A kivonulás feltétele még:

- sétarepülés esetében: ballonba minimum 4 főnek kell foglalnia, akik az adott időpontban ugyan azon a helyszínen szeretnének repülni.

Egyedi elképzelés esetén hívja szervezőnket.

3. Felállítjuk a ballont

Ha szeretnének, az utasok akkor részt tudnak venni a ballon felállításában.

4. Felszállás, repülés, leszállás

A repülési magasságot a pilóta szabályozza, ő az érvényben lévő légügyi törvényeknek és az aktuális időjárási körülményeknek megfelelően választja meg a magasságot. Mivel a ballon arra repül amerre a szél sodorja és különböző magasságokban különböző irányba fújhat a szél, ezért a pilóta a levegőben folyamatosan tervez. A repülés ideje 50-70 perc lehet leszállási területtől függően.

5. Ballon lebontása, összecsomagolása

Aki kedvet kap, az segíthet összecsomagolni a ballont

6. Visszamegyünk a találkahelyre

Az utasokat természetesen mi visszük vissza a találkozóhelyre.

7. Emléklap 

Minden első repült utasunknak emléklapot adunk a repüléséről amivel együtt egy egyedi ballonos nevet kap. 

Jó repülést, kellemes időtöltést!

Hőlégballon múzeum és emlékmű

Ha már nálunk jártok akkor érdemes megnézni az első magyar hőlégballon múzeumot és az előtte álló emlékművet ami arról emlékezik meg, hogy az első magyar gyártású hőlégballon itt a repülőtéren repült először.

A múzeumnak nincs fix nyitvatartási ideje, ezért a látogatást Sós Mihállyal kell egyeztetni. Ő tudja kinyitni és megmutatni a múzeumot a látogatóknak amit az irányítótoronyban rendeztek be.

FONTOS, hogy az utasok úgy látogassák meg a múzeumot, hogy a megbeszélt találkozási időre a repülőtér kapujához kiérjenek!

A múzeumot és az emlékművet a Pannónia ’76 Alapítvány hozta létre. Honlapjukat megtaláljátok itt: Pannónia ’76 Alapítvány